Siirry pääsisältöön

Havaintoja

Kuva Matti Pikkujämsä, vauva.fi/artikkeli/perhe/arki/tule_hyva_arki

Pitäisi pakata. Olemme muuttamassa, koska ostimme asunnon. Talousuutiset huolestuttavat aivan uudella tavalla. Aika on koko ajan kortilla. Lapsi aloitti koulun. Hän sai ensimmäisen uuden kaverin ensimmäisen päivän ensimmäisellä tunnilla. Koulussa on luettu, laskettu, leikitty, pelattu. Elämä on täynnä jännitystä ja lapsi käyttäytyy mitenkuten. Hän kuitenkin pyytää illalla raivarin jälkimainingeissa anteeksi. Ihmisen kokoisia ongelmia. Tavallista arkea.

****

Nuori mies etsii työharjoittelupaikkaa. Rakennusalan opinnot jatkuvat toista vuotta. Harjoittelupaikkaa ei löydy, koska miehellä ei ole suomalaista sosiaaliturvatunnusta. Hän kertoo minulle ongelmasta samalla, kun pyyhkii pöytää kahvilassa, jossa hän on töissä. Illalla hän menee siivoamaan Ruotsista palaavaa laivaa. Se on hänen toinen työnsä. Vapaa-ajan ongelmia ei varsinaisesti ole.  Muita ongelmia kyllä riittää, kuten harjoittelupaikan puuttuminen.

****

Keski-ikäinen rouva itkee ennen tunnin alkua. Hän miettii sota-alueella asuvaa lapsenlastaan. Yöllä ei nukuta eikä päivällä ruoka maistu. Mies on sairas eikä pysty juurikaan liikkumaan. Ystäviä ei oikein ole eikä opiskelu etene. Asiat eivät jää mieleen, vaikka kuinka lukisi. Haaveissa on lääkärin ammatti ja lapsenlapsen tuominen Suomeen. Molemmat haaveet toteutuvat yhtä todennäköisesti. Itkukaan ei helpota.

****

Nuori mies on yrittänyt pyristellä päihdeongelmasta irti. Apua ei saa ellei ole kuivilla. Kuiville ei pääse ilman apua. Elämä ahdistaa eikä mistään oikein saa kiinni. Luistava alusta ei anna pitoa ja pienikin tönäisy suistaa elämän luisuun. Taas mennään. Lääkärin mielestä narkkareiden olisi parempi kuolla yhteiskuntaa rasittamasta. Poliisi ottaa vähän lujempaa kiinni. Mustelmat katoavat arpien joukkoon.

****

Vanhus on tarkka omasta ruoastaan ja haluaisi valita ruokatarpeensa itse ja valmistaa itse omat ateriansa. Ruokakauppa on kilometrin päässä. Kilometriin mahtuu 600 metriä jyrkkää mäkeä. Taksimatka maksaa 3 kertaa enemmän kuin ostokset. Neuvontapuhelinnumerosta neuvotaan, että apua voi ostaa itselleen hoitopalveluyrityksistä tai sitten he voivat toimittaa ruoan kotiin. Taksikorttia ei saa. Vanhusten palveluita esittelevässä esitteessä puhutaan itsenäisyydestä, arvoista ja omatoimisuuden tukemisesta.

****

Paperittomien klinikalla perhe hakee lähetettä verikokeisiin. Kokeet kuuluvat kilpirauhasen vajaatoiminnan seurantaan. Kun he olivat turvapaikanhakijoita, kokeet, lääkkeet ja seuranta hoidettiin vastaanottokeskuksen puolesta. Nyt keskus ohjaa heidät vapaaehtoisten pyörittämälle vastaanotolle.

Perhe on kotoisin alueelta, jossa ihmisiä on hallittu pelolla ja kemiallisilla aseilla. Nyt he ovat limbossa. Kouluikäiset pääsevät kouluun, mutta kotia heillä ei ole. Perhe ei voi palata, mutta Suomeenkaan ei saisi jäädä. Thyroksiinipurkissa on yksi pilleri.

****

Kristityksi kääntynyt turvapaikanhakijamies karkoitetaan. Hän kokee olevansa marttyyri marttyyrien joukossa. Suomessa apua ovat antaneet seurakuntalaiset, mutta nyt heistä ei ole apua. Poliisi saattaa entisen kotimaan lentokentälle ja sitten asiat jäävät Herran haltuun.

****

Opettaja juo aamukahvia ja lukee lehdestä kuinka nykykoulu on surkea. Kukaan ei opi eikä ketään opeteta. Lapset elävät pellossa ja inkluusio on kaikkien kiusaamista. Ennen kaikki oli paremmin, kun opettaja sai vielä näpäyttää ilman, että vanhemmat valittivat. Tarkkislaiset pidettiin omissa ryhmissään poissa sotkemassa toisten lasten hyvää elämää eikä ryhmissä puhuttu kuin suomea.

****

Suomalaislapsia pidetään leirillä, jossa lapsia kuolee koko ajan. Olot muistuttavat keskitysleiriä. Virannomaiset suunnittelevat toimenpiteitä, lehtien palstoilla kiehuu. Lapset ovat vaarallisia aikapommeja! Loisia! Niin pilalla, että ei niitä voi auttaa! Äidit ovat tehneet valintansa! Miksi lapsia pitäisi auttaa! Homekoulut, avustajapula, kurin puute, opetussuunnitelman muutos - kaikki on pois Suomalaisilta lapsilta ja näitä vaan hyysätään...

****

Lapsi syntyi eikä alku ollut hyvä - itseasiassa alku oli melkein loppu. Suolet olivat väärällä puolella vatsanahkaa. Lääkärit tekivät, mitä osasivat ja nyt elämä on päässyt vauhtiin. Ongelmia on, mutta lapsi kasvaa. Perhe ei ole konkurssissa. Sosiaaliturva toimii.

****

Ihmiset voivat huonosti, jotkut tosi huonosti. Suurin osa kuitenkin elää huomattavan hyvää elämää.  Ja sitten ovat "ne". Puheeseen ja sen kautta keskustelupalstoille on pesiytynyt tapa puhua muista käyttäen demonstratiivipronomineja. Sanoja käytetään kuvamaan eroa ja erillisyyttä. Ja niille ei kuulu mikään, koska ne eivät mitään ansaitse. Nämä ovat lapsenomaisia ja väkivaltaisia. Nämä ovat jotakin, mitä me emme ole. Toisia.

Kommentit

Suosituimmat

Teidän lapsenne eivät ole teidän lapsianne

Teidän lapsenne eivät ole teidän lapsianne. He ovat Elämän kaipuun tyttäriä ja poikia. He tulevat kauttanne mutta eivät teistä itsestänne. Ja vaikka he asuvat luonanne, eivät he sittenkään kuulu teille. Äiti ja siskot tulivat tyttöä vastaan, koska tyttö oli ensimmäistä viikkoa koulussa. Kävelymatka vastaanottokeskuksesta koululle on pitkähkö ja keli oli kurja. Matka oli ilmeisesti kestänyt odotettua kauemmin ja perhe saapui perille liian myöhään. Puutteellisella elekielen ja yksittäisen sanojen yhdistelmällä olin luullut ymmärtäneeni, että tytön olisi tarkoitus kävellä yksin kotiin. Pakkasessa. Hämärtyvässä talvi-iltapäivässä. Olin säälinyt tyttöä ja antanut kertalipun ja lähettänyt samassa vastaanottokeskuksessa asuvien luokkatovereiden mukana takaisin keskukseen. Nyt luokan edessä käytävällä istui väsynyt nainen. Hän haisi siltä, miltä ihmiset talvisessa bussissa haisevat; kerran kastuneilta ulkovaatteilta, vettyneeltä villalta ja pikkuisen hieltä. Lattialla istuvan naisen

Henkilökohtaista lukutaitoa

Lapset lukevat, Pekka Halonen 1916 En ole kirjoittanut mitään moneen kuukauteen. Syy ei ole ollut aiheiden loppuminen vaan se, että niitä on tullut lisää. Aloitin syksyllä uudessa työssä, uudessa koulussa ja uudessa ryhmässä. Oma aika ajatella ja kirjoittaa loppui siihen. Nyt aikaa taas on, kun menin ja katkaisin käteni. Onneksi vamma on niin ylhäällä olkavarressa, että kirjoittaminen sujuu ja leikkauksen vietyä kivut, onnistuu myös ajattelu. Nyt olen siis sairaslomalla kotona ajattelemassa sen, minkä kiukuttelultani ehdin. Olen täällä aiemminkin kertonut, että olen osallistunut keskusteluun Facebookin "Refugees tolerants and critics together (discussion group Finland)"-ryhmässä. Olen surutta käyttänyt ryhmää stressinpoistoon ja argumentaatioharjoituksiin. Samalla, kun ryhmässä on keskusteltu asioista, olen myös hankkinut taustatietoa ajatusteni pohjaksi ja tullut oppineeksi aika paljon kaikenlaista. Tiesittekö, että saimaannorppia on alle 500, saamelaisia saamelai

Lottoarvonta

Sanotaan, että on lottovoitto syntyä Suomeen. Kliseiden klisee, mutta suurelta osin totta. Syntymän jälkeen on toisiakin lottoarvontoja. On lottovoitto syntyä terveenä. On lottovoitto syntyä perheeseen, jossa ollaan terveitä. On lottovoitto kasvaa kaupungissa, jossa on lapsiperheille hyvät palvelut. On lottovoitto, jos vanhemmilla on työtä ja terveyttä ja sen seurauksena mahdollisuus tarjota lapselle runsaasti elämän eväitä. On lottovoitto elää kaupungissa, jossa panostetaan koulutukseen. On lottovoitto kouluttautua haluamaansa ammattiin riippumatta vanhempien varallisuudesta tai varattomuudesta. Lottovoittoja on napsahtanut omallekin kohdalleni runsaasti, vaikka aina ei ole tullut seitsemää oikein. Joillakin muilla arvonnat ovatkin sitten menneet vähän toisella tavalla ja arpajaisvoittoja on muutenkin ollut jaossa hieman vähemmän kuin minulla tai vaikkapa minun lapsellani. Se, että sattuu syntymään maassa, jossa on ollut jatkuva aseellinen konflikti laskutavasta riippuen 30-300 vuot