Siirry pääsisältöön

Millaisista taustoista sinun lähikoulusi oppilaat tulevat?

Luonto antoi parastaan hiihtolomalaisten riemuksi. Tähän asti talvi on tarjonnut turkulaista pahintaan: välillä paistaa, sitten sulaa ja hiukan jäätyy. Riitettä, jäätä, liukasta. Perkele. Ja nyt: viikon verran lunta, pakkasta, aurinkoa. Kaunein mahdollinen helmikuinen talvi. Minä nautin kyllä, mutta tasaisin väliajoin mieleni täyttyi maanantailla, loman lopulla ja päivällä, jolloin liikkuminen voisi olla vaikeaa. Tarkoitus oli lähteä oppilaiden kanssa ihmettelemään keväistä luontoa ja sen sijaan, että olisin ollut innoissani näyttämässä suomalaista luontoa, pelkäsin liukasta ja liikkumisen vaikeutta ja kaiken tämän myöntämistä.


Samaisena maanantaina oli myös erään valintakokeen ensimmäinen osa. Aineistoesseen aineistoina oli Kasvatus & Aika -lehdessä julkaistu "Opettajien puheessa rakentuvat kielellisen ja kulttuurisen eronteon diskurssit". (Hornborg, A., Kyttälä, M., Laiho, A., & Sinkkonen, H.-M. (2022). Kasvatus & Aika, 16(2), 5–25. https://doi.org/10.33350/ka.102595).


Kokeessa piti pohtia sitä, että miksi kirjoittajat ensinnäkään pitivät omaa tutkimustaan tärkeänä (oikeasti!) ja toisekseen sitä, minkälaisten käytäntöjen avulla oppilaiden yhdenvertainen kohtelu toteutuisi koulussa em. artikkelin valossa. Aineisto käsitteli siis sitä, miten opettajat puhuvat maahan muuttaneista oppilaistaan.


Lomalla tapasin myös ystäväni, joka käyttää pyörätuolia liikkumiseen. Hän on aktivoitunut politiikassa ja tukee kevään vaaleissa nuorta, joka liikkuu niin ikää pyörätuolilla ja haluaa Eduskuntaan. Eduskuntaan, jonka peruskorjaus valmistui vuonna 2017 ja, jonka puhujanpönttöön ei pyörätuolilla pääse. 

Miten mikään näistä nyt sitten liittyy mihinkään?
Kulunut lukuvuosi on ollut minulle taas aika raskas. Olen miettinyt monia asioita, mutta en vähiten sitä, miten paljon energiaa minulla kuluukaan kaikenlaiseen stressaavaan metatyöhön. Onko liukasta? Onko vierailupaikassa portaita? Voinko viedä ryhmän tuonne tai tänne? Kelpaanko? Näkyykö vammaisuuteni ja kuinka paljon? Mitä sillä on väliä, jos näkyykin? Olen miettinyt, miten koulua käyneet nuoret ja hyvin pidetyt oppilaani löytävät paikkansa perusopetuksen valmistavan opetuksen perinteiden lomasta - he eivät vastaa sitä, mikä on tähän mennessä ollut maahan muuttaneen nuoren stereotypia; vähän koulutettu, osaton, köyhä. 

Maanantaisen valintakokeen artikkelissa erilaisuus määritellään sosiaaliseksi konstruktioksi, joka syntyy suhteessa siihen, mikä lasketaan normaaliksi. Artikkelin lopputulema oli se, että opettajat puhuivat oppilaistaan monin tavoin, mutta aina he määrittelivät maahan muuttaneet oppilaat suhteessa "normaaliin suomalaiseen" - usein itseensä. Klassisesti marginaalin määrittelemällä massa määrittää itse itsensä normaaliksi. 

Maahan muuttaneen pitää opetella se, miten täällä käyttäydytään, miten matkustetaan bussilla, ketä tervehditään ja miten, otetaanko kouluun eväät, koska opettajalle ilmoitetaan poissaolosta ja miten ihmeessä täällä tulisi käyttää haarukkaa ja veistä. Maahan muuttanut joutuu jatkuvasti konfliktiin normaalin kanssa. Etkö tiedä, etkö osaa, etkö ymmärrä? Vammainen ylittää normaaliuden rajat kynnys kerrallaan. Tarvitsetko apua, nostan sinua, etkö osaa, etkö ymmärrä? Huoneen ainoa ruskea ihminen on huutomerkki valkeampien joukossa, Eduskunnan ainoa vammainen saa puhua omalta paikaltaan, kun ei pönttöönkään pääse. 

Elämä maahan muuttaneena ja vammaisena on hämmentävän samankaltaisella tavalla raskasta. Jos eroat riittävästi valtaväestöstä, joudut koko ajan asemoimaan itseäsi suhteessa muihin ja sietämään sen, että määrittelet toisten normaaliuden omalla erilaisuudellasi. 

Entäpä, jos ei tarvitsisi? Entäpä, jos suomalaisuus olisi niin lavea käsite, että et joutuisi edustamaan omaa synnyinmaatasi aina, kun valitset väärän aterimen tai laitat vahingossa mansikkahilloa hernekeittoon? Entäpä, jos normaalius sisältäisi sen, että eri tavoin liikkuvat ihmiset voisivat olettaa pääsevänsä niin Eduskunnan puhujanpönttöön? Entäpä, jos olisin saanut pohtia lomaviikon jotain aivan muuta kuin potentiaalisesti vaikeaa säätä? Entäpä, jos inkluusiota ei vastustettaisi, koska epänormaali tulee ja sotkee normaalien koulupolun? Entäpä, jos opettajat eivät määrittelisi normaalia suhteessa itseensä? Entäpä, jos normaali opettaja ei olisi valkoinen vammaton nainen? Entäpä, jos erottuminen ei olisi häpeä ja merkki marginaalipaikasta muiden marginaaliin painettujen joukossa?

Ja mitäpä jos, YLE ei tekisi koulukonetta, jonka otsikko on:

Kone näyttää, millaisista taustoista sinun lähikoulusi oppilaat tulevat

Kone tehtiin, jotta voimme näyttää ja konkretisoida suomalaisten peruskoulujen eriytymistä ja seikkoja, jotka vaikuttavat lasten oppimiseen

Kommentit

Suosituimmat

Epäpätevän kesäloma

Ja kauniistihan se soi, Suvivirsi. Koululaiset saateltiin kesälomalle, pitkähihaiset paidat kaivettiin kaapista hellejakson jälkeen ja suomalainen kesä ja loma saattoivat alkaa. Lahjoja opettajalle. Minun lomani alkoi (taas) pienellä surulla. Oppilaiden ja työtovereiden hyvästelyn jälkeen olen vielä käynyt koululla muutaman kerran. Olen kerännyt tavaroitani, heittänyt pois turhia papereita ja yrittänyt miettiä mitä kerron ryhmästä, oppimateriaaleista ja jatkon opetustarpeista ryhmän seuraavalle opettajalle. Valmistava opetus on siitä jännittävä peruskoulun osa, että sitä on säännelty todella vähän.  Valmistavalla opetuksella on oma opetussuunnitelmansa, mutta sen miten opetussuunnitelmaa toteutetaan ja miten se resursoidaan, päättää opetuksen järjestäjä (kunta tai kaupunki) varsin vapaasti. Opetuksen järjestäjä voi päättää ketä se pitää pätevänä opettamaan valmistavassa opetuksessa, kuinka monta oppilasta ryhmässä on, kuinka paljon taloudellisia resursseja ryhmälle ann...

Ohi lentokentän ja hautausmaan sä kuljetat mua...

Jossain minun aivoissa On huoneesi sinulla Jossain minun aivoissa Sä kuljetat mua Sä kuljetat mua Meillä ei ole televisiota, vaan meillä kuunnellaan radiota, lähinnä Radio Suomea. Radio on päällä koko ajan jatkuvasti. Sen seurauksena lapsen suosikki on tällä hetkellä J. Karjalaisen Sä kuljetat mua . Hyvä biisi, mutta ei välttämättä tyypillisin 6-vuotiaan suosikki. Sitten viime joulukuun olen joutunut miettimään kummallisen usein, josko radio pitäisi sulkea lapsen korvilta. Syynä ei ole ollut Karjalainen. Puolen tunnin välein tulevat uutiset ovat toistuvasti alkaneet kärkiuutisenaan lasten hyväksikäyttö. Ohi kalatehtaan ja sairaalan Mä pistän mun silmät kii Päästän irti ohjauspyörästä Sä kuljetat mua Sä kuljetat mua Lapsi ei kuitenkaan tunnu kiinnittävän uutisiin juurikaan huomiota. Silti radio on viime aikoina tullut suljettua toistuvasti. Ei siis lapsen takia vaan aikuisten takia. Minä/me emme kertakaikkiaan jaksa kuunnella uutisia, joissa ei ole mitään uutta tietoa. Sama ...

Vapauttakaa Riitaoja!

  ”Sinisristilippumme, sinun puolestas elää ja kuolla...” Paitsi, että elämällä ei ollut niin väliksi. Kuolema oli se kallein uhri. Kullervon veljet lähtivät yksi toisensa jälkeen sotaan. Vanhemmat veljet ensin ja nuoremmat sitten. Kullervo ei lähtenyt. Hänen toinen silmänsä oli sokeutunut metsätöissä. Puolisokea ei kelvannut sotaan. Perkeleen silmä! Sen yhden väärään paikkaan osuneen oksan takia hän ei kelvannut edes tapettavaksi. Kullervo kynsi, kylvi, niitti, ruokki, rakensi, korjasi, pilkkoi, kantoi, vei, toi ja hikoili talvisodan alusta jatkosodan loppuun. Suo, kuokka ja Kullervo. Vieressä samaa työtä tekivät vanhukset, naiset ja lapset.  Veljistä ensimmäisenä kotiin palasivat ruumiit, sitten ruumiinsa rikkoneet ja viimeiseksi ne, jotka olivat välttäneet suorat osumat. Vanhin veli oli palannut rintamalta kunniamerkein koristeltuna jalkapuolena, nuorin tuli takaisin puulaatikossa, jota ei saanut avata. Mies laatikossa muuttui pyhäksi, paremmaksi pojaksi kuin kukaan. Ru...